sugar-poison

DET GØR SUKKERET VED DIN KROP….

Sukker er i dag blevet mere udskældt end det har været før, og med god grund, men der er stadig ikke opmærksomhed nok på hvilken skade sukker egentlig gør, og hvor sukker kan findes i dagligdagen, for det skjulte sukker er i høj grad ligeså farligt som raffineret sukker man køber i poserne i supermarkedet.

Det kan godt være at jeg sætter eksemplet her på spidsen og ud i det ekstreme, men lad det bare være sagt, der er folk som lever sådan, jeg har selv levet sådan førhen, og der da tit i de indkøbskurve jeg ser når jeg er ude at handle, at de stadig er derude, og selvom man mener man ikke lever sådan, så er små sukker mængder også med til at forringe ens livskvalitet.

Først vil jeg lige prøve at ridse en dag op for mig, da jeg var på det største, inden livet blev lidt federe at leve.

Lad os bare tage en lørdag morgen, står op kl 9, i noget tøj, og går til bageren,  og køber 4 måske 5 rundstykker, en pakke kærgaarden ( ja dengang troede jeg faktisk det var rigtig smør ) et glas nutella også lige et par smørkager, og måske en kakaomælk ( jeg bad altid om en kvittering derinde, fordi jeg var sikker på at de så troede at det var fordi jeg skulle på arbejde og dele det med nogle)

Så gik turen hjem, glad og fornøjet for nu skal jeg rigtig ”hygge” mig….

Ak ja så naiv man var dengang, men jeg fik hældt det store måltid ned, og fik mit første sukkerrush på dagen.

og følte en glæde, den glæde vil jeg lige forklare hvad det egentlig er.når der kommer sukker ind i kroppen sker der en overproduktion af beta-endomorfiner, de kaldes også for kroppens lykkesignaler, signaler som hjernen frigiver når man oplever noget dejligt.

Overproduktionen af beta-endomorfiner gør at man på længere sigt får svære ved at føle en naturlig følelse, følelsen man får når man går med en smuk pige på stranden, glæden ved at se sine børn de generelle hverdags følelser som vi har brug for, for at klare os igennem livet på normal vis.Sukkeret nedsætter også mængden af Serotonin, et stof som har betydning ens evne til at kontrollere og styre sine impulser, derfor får man svære ved at sige nej til fristelser, og nogle oplever det måske specielt når man handler ind, der kommer uovervejet ting ned i kurven, det bliver svære at styre sit eget liv, mange undskylder det med at man ingen rygrad, men sukkeret har fået overtaget nu.

NIDA, som er det amerikanske misbrugsbekæmpelses institut, har igennem undersøgelser fundet skræmmende ligheder i hjernens funktioner hos narkomaner og overvægtige.Vi kan jo gå tilbage til stenalderen og se på mennesket dengang, der var vi jægere og samlere, vi skulle bruge meget af vores dag på at samle mad, og der kunne godt gå lang tid med at finde det, i dag kan vi sidde på vores dertil indrettede, og lade maden komme til os, vi skal bare gå en kort tur i supermarkedet og fylde vores vogn med det vi lige har lyst til at rive ned af hylderne, og supermarkederne er jo altid SUPER flinke til lige at sætte alt det usunde lige når vi kommer ind af døren, jeg lagde mærke til det forleden da jeg var i Brugsen, hvor jeg bliver mødt af KÆMPE paller af chokolade til små priser, jeg rystede på hovedet og gik ind i grøntsagsafd. Henter de få ting jeg er kommet efter derinde, og på vej ud af grøntsagsafd. Har de sørme lige placeret 2 store vogne med kager i alt sin afskygning, til små penge, jeg tænkte lidt på narkomaner der lige har været på afvænning og bliver lukket ud i deres normale liv, går en tur ned af gaden og nyder livet og er glade for at være stoffri, så møder de den første pusher der lige stikker en pose junk frem, han siger måske nej der, går stolt videre og møder den næste, og siger nej, men tankerne er alligevel ved at komme frem om hvor fedt det var at få sit fix, så spørgsmålet er så bare, hvor mange pushere skal han møde på sin vej før han falder i ?Hvor mange stativer med slik og kager skal et supermarked stille frem før DU falder i, tænk den her tanke inden du overhovedet går ind i et supermarked, så kommer du sikkert også ud derfra med rank ryg, og uden usunde varer i posen.

Vores hjerne har et belønningssystem, det er så fantastisk indrettet at når vi laver noget som føles rart for hjerne, spiser lækker mad, lækkert sex, motion og meget andet, så frigives stoffet dopamin.Dopaminen sætter sig på nogle receptorer i hjernen kaldet D2-receptorer, de sender så impulser til hjernebarken der har et belønningscenter.Nu oplever vi at vi har det godt, vi er glade og det hele kører for os, men har man et misbrug, mad, alkohol, narko…. Så får man mindre D2-receptorer, dvs. der skal mere til at føle glæde, og det kan jeg i den grad skrive under på, førhen kunne jeg da godt føle glæde ved at en enkelt aften om mdr. måske købte en cola og lidt chips, også var min trang stillet, så blev det måske 2 gange om mdr. og lidt efter lidt, jamen så var det jo hver dag, for jeg vidste jo hvad der gjorde mig glad, det var jo den skide cola is, chips, kage og slik, så der skulle jo bare mere ind.

Så mit liv endte op med at spise usundt fra morgen til aften, for jeg manglede den glæde jeg fik når der kommer sukker ind, og belønnede mig.I dag er sukkeret fjernet fra min kost, det er en hård tid at få det ud af kroppen, det tog mig omkring 2-3 uger, og det var nogle hårde uger.Det skete på en yderst radikal måde, men jo mere radikalt man gør det på i starten, jeg bedre bliver resultatet, jeg læste op på emnet og fandt ud af at for at fjerne sukkertrangen, så skulle der sunde fedtstoffer ind, og alt sukker skulle ud, det være sig både det skjule og det synlige, og med alt mener jeg også frugtsukker i de uger hvor man udrenser kroppen, jeg spiser lidt frugt igen nu, men ikke i store mængder.Resultatet opdagede jeg ved en tilfældighed en dag jeg var på vej op og handle, der går jeg nemlig forbi min gamle lørdagspusher (bageren) og hver gang jeg gik forbi førhen, så tænkte jeg konstant ” ÅRH hvor kunne jeg godt lige spise det og det og det”, men gik videre for jeg var målsat og der skulle kæmpes for at overvinde det.En dag gik jeg forbi og oplevede ikke det som jeg plejer, jeg dufter det jeg plejer, jeg ser det jeg plejer, men stemmen inden i mig siger ” der er intet, absolut intet derinde der er sundt for din krop, keep moving”For POKKER hvor var det en fed oplevelse, og jeg vil næsten sige at jeg oplevede dopaminen blive frigivet til hjernen, jeg var glad, følte mig stolt og at jeg kunne erobre verden, og gik op for at handle, uden den der trang til liiiige at skulle kigge over for at se hvordan kagerne nu så ud, eller om isen var det samme sted som før, jeg handlede ind, gik ud igen og gik hjem med stolthed og glæde.

Så smid sukkeret ud, hvis du vil have et sundt liv, drop forarbejdede fødevarer, for der finder du meget sukker i tit og ofte, da sukker er det billigste middel, sammen med salt, til at konserverer maden, og give det smag, se bare på Kellogs produkter, der er så meget salt i deres cornflakes, mere end i en pose saltede chips, men du smager det ikke fordi det hele er skjult med masser af sukker, og lur mig om ikke også mange så smider ekstra sukker oven på når det skal spises.

Jo hurtigere du sætter dig ind i de fødevarer du indtager, jo før kan du slippe sukkertrangen.Spis sundt fedt, spis godt med protein, få de sunde kulhydrater fra frugt og grønt og nødder og frø, fjern stivelses produkter.

Spis rene råvarer, og rigtig mad, ikke alt det skidt man kan rive ned fra hylderne i supermarkedet, og ja, det kræver lidt ekstra at skulle stå og lave lidt ekstra mad hver dag, men man ved hvad man får, man ved at det er godt for kroppen, de færdigvarer man kan købe, er tit fyldt med alt muligt skidt, og der er for det meste smidt en masse sukker salt og tilsætningsstoffer ind, for at det kan holde sig i et par uger på hylderne.

?

Der er jo noget galt når man kan købe et kilo hakket oksekød som kan holde sig i 1 uge i køledisken, for 40 kr. men hos slagteren kan det maks. holde sig i 24 timer.
Så det er på tide at tage ansvar 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.